Rząd: Mięsożerne - Carnivora
Rodzina: łasicowate - Mustelidae
Opis: Tchórz stepowy jest z pokroju podobny do tchórza zwyczajnego, ale jest od niego nieco mniejszy i różni się znacznie umaszczeniem, które jest na grzbiecie piaskowo żółte, przez co czarno brunatne kończyny i ogon tylko w połowie czarny silniej kontrastują z resztą ciała.
Występowanie: występuje w Europie i Azji, do Austrii, Węgier i Czechosłowacji na zachodzie po wschodnią Syberię, środkową Azję i Chiny. W Polsce spotykamy w południowo-wschodniej części kraju (Hrubieszów, Chełm).
Biotop: Zamieszkuje głównie tereny otwarte: stepy, półpustynie, łąki, nieużytki. Samodzielnie kopie proste nory, ale zajmuje również nory chomików i susłów, które poszerza. Zajętą przez niego norę łatwo poznać po przykrym zapachu pochodzącym z rozkładających się resztek pokarmu i niezakopanych odchodów u wejścia nory.
Pokarm: Pokarm tchórza stepowego stanowią głównie drobne gryzonie myszowate, chomiki i susły. Ponadto zjada młode króliki, ptaki gnieżdżące się na ziemi i ich zniesienia, płazy i owady. Przy dużej ilości pożywienia robi zapasy.
Rozród: Ruja wypada w lutym-marcu. Ciąża trwa 36-40 dni. Młode w liczbie 8-11 (18) rodzą się w końcu kwietnia i początkach maja. Rozwijają się szybciej niż młode tchórza zwyczajnego. Oczy otwierają po 2 tygodniach. Ssą 6 tygodni. W wieku 1,5-2 miesięcy zaczynają polować, najpierw gromadnie. W końcu lata stają się samodzielne. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 10 miesięcy. Tchórz stepowy na swobodzie żyje około 6 lat.